In zilele noastre, nu mai e nimic miraculos: ai o problema – cauti pe Google  si ai gasit zeci de experti in diferite domenii gata sa iti spuna cat de special esti ca i-ai gasit si cum din aceasta clipa, viata ta se va schimba total.

Asa sunt si atelierele de scris care promit multe dar, dar…

Sa facem o mica paranteza.

Se spune ca urcand pe o scena in fata unui grup de oameni care au o problema iar tu le vorbesti despre ea, transmiti autoritatea, iar oamenii vor crede ca ai expertiza in domeniu chiar daca tu ai citit doar 2-3 articole despre acel subiect.

Pana la urma totul sta in atitudine si in cum livrezi materialul.

Asa e si cu expertii de acum: iti faci un site – scena ta. Asadar, transimiti autoritatea si cine te viziteaza presupune ca ai o oarecare experienta in domeniu. Depinde de tine ce le transmiti mai departe.

Multe promisiuni: O sa inveti sa scrii un bestseller, oamenii te vor privi ca pe varul indepartat al lui Hemingway, scrii cinci carti in doua saptamani si lista poate continua…

Totul suna bine, din punctul de vedere al unui novice.

Insa daca stai putin sa te documentezi, situatia e diferita.

Acesti oameni, in scopul promovarii, mai dau si interviuri unde sunt intrebati, desigur, lucruri despre carti:

Ati scris vreo carte?

A-a pai de unde timp, sunt prins cu altele, inspiratia a uitat unde locuiesc… viata este grele csf n-ai csf!

Intrebarea atunci este:

Cum ma poti invata tu pe mine sa fac un lucru, din moment ce tu nu l-ai facut?

Faci cursuri de scriere creativa? Ok, atunci arata-mi o lucrare scrisa de tine, unde ti-ai exprimat creativitatea. In acest fel pot stii daca am ceva de invatat.

A-a pai stai sa iti explic! Sa iti reamintesc cate lucruri poti invata?

Bineinteles, asa fac toti. Iti trantesc baneficiile in fata, ca asa au citit ei, intr-o carte de Marketing. Exemplele eh, le lasam pe mai tarziu.

Dar te pot invata cum sa construiesti un personaj real.

Sincer, nu poti sa construiesti un personal real.

Fie il ai in tine, fie nu – simplu!

Cum poti sa stii ca ai un personaj in tine? Simplu si aici…

Simti ca ai o voce diferita interioara, replici anume. Parcurgi ziua doar scene, tipuri de comportament iti apar in minte. Te intrebi cum s-ar descurca personajul tau, intr-o situatie anume. Si stii ca nu poti scapa de asta, ca tot mai multe ganduri se strang, precum furnicile pe un graunte de zahar.  Asa ca va trebui sa scoti din temnita ta personajul… si sa-l eliberezi pe foaie.

Daca esti ceva de genul: Ok, am ales scena, descriu decorul, intriga – bifat. Buun. Acum un personaj. Sa il fac cum am invatat: descriu parul, ca are un maxilar puternic, adaug doua defecte de personalitate si gata construirea personajului!

Exact ca la o reteta de prajituri!

Parerea mea, daca de obicei asa procedezi, nu esti pe drumul cel bun.  Dar poate ma insel, cine stie!

 

Acum ca am vorbit despre baietii mari, sa trecem si pe la Wattpad-ieni!

Nici aici situatia nu e cu mult diferita.

Aici gasim asa zisele: cercuri de lectura. 

Cel putin ei sunt mai sinceri si spun ceva asemanator: nu suntem noi cei mai buni, dar iti putem oferi cateva sfaturi din experienta noastra, sa te ajute la inceput de drum.

Cu ce te pot ajuta ei?

Un vot, un comentariu, voie buna, nu uita sa pui linuta de dialog, nu minusul din matematica.  Oho, si ghilimelele joase te fac un adevarat scriitor!

Nu spun ca ce fac ei este gresit, dar lasa-ma sa iti explic un lucru.

Sa presupunem ca vrei sa inveti sa tragi cu arma.

Mergi la un poligon de tragere si aici intalnesti cateva persoane care iti spun: nu suntem noi cei mai buni, dar te putem invata ceva.  Doar ca in loc sa inveti sa tragi cu arma ei te invata sa tragi cu teava cu cornete.  Cat de departe poti ajunge asa, te las pe tine sa raspunzi!

Intotdeauna cauta persoane care au rezultate acolo unde vrei tu sa iti atingi scopul. Nu invata tehnologie de la nenea Vasile din spatele blocului, ci pentru inceput uita-te la un interviu cu Elon Musk. Nu invata Tenis de la oameni ce au jucat in trei turnee in toata viata lor, apoi s-au gandit sa devina antrenori. Urmareste campionate de tenis de la top performers. Alege-ti un favorit, apoi cauta mai multe lucruri despre el, vezi cum gandeste, cum se antreneaza, reactioneaza, dedica.  Se spune ca Mike Tyson, inainte de a avea un meci important, mereu urmarea toate meciurile adversarului.

Invata doar de la cei mai buni si rezultatele tale vor fi pe masura!

Te las pe tine sa te gandesti la ce se intampla daca procedezi invers.

Pana data viitoare, iti doresc multa inspiratie,

Marius

 

PS: Un site interesat cu cursuri bune gasesti aici

 

Comments

Categorii: Blog

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *